






- Pakiet







1. GRZYBEK HERBACIANY (scoby)
+ starter ok. 200ml
+ pdf z instrukcją hodowli, właściwościami i ważnymi informacjami
2. ZIARNO KEFIROWE (GRZYBEK TYBETAŃSKI)
+ pdf z instrukcją hodowli, właściwościami i ważnymi informacjami
3. ALGI JAPOŃSKIE (ALGI WODNE)
+ pdf z instrukcją hodowli, właściwościami i ważnymi informacjami
+ ulotki
Producent: Kameleon Kulinarny
do każdej paczuszki z produktem wkładamy ulotkę jak samodzielnie pobrać ebooka z naszego bloga Kameleonkulinarny
Po otrzymaniu paczuszki - w miarę możliwości jak najszybciej nastawiamy produkcję.
Kupując w naszym sklepie -
mają Państwo GWARANCJĘ I BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE.
Wszystkie NASZE HODOWLE:
★ grzybek herbaciany,
★ algi japońskie,
★ grzybek tybetański,
★ zakwas żytni
są odpowiednio
Jesteśmy dumni, że jako jedyny sklep w Polsce mamy je w stałej ofercie w swoim sklepie!
przewidziany do hodowli w butelce
w skrócie: ★ ODPORNOŚĆ ★ RÓWNOWAGA ORGANIZMU ★ ODTRUWANIE ★ WSPOMAGANIE METABOLIZMU ★
★ Jest źródłem witamin (przede wszystkim C ale również B1, B2, B3), aminokwasów i enzymów
★ Wzmacnia system odpornościowy (immunologiczny) dzięki witaminie C, B1 i żywym kulturom bakterii
★ Posiada silne właściwości odtruwające, ze względu na dużą zawartość kwasu glukuronowego i jego pochodnych. Kwas glukuronowy ma zdolność łączenia się z wieloma toksynami i metabolitami leków. Toksyny przechwycone przez ten kwas są unieszkodliwione i wydalone z organizmu
★ Pozytywnie wpływa (odbudowuje) na florę jelitową
★ Wspomaga procesy trawienne
★ Pomaga w leczeniu alergii i łagodzi skutki alergii
★ Działa przeciwutleniająco (przeciwoksydacyjnie) - opóźnia starzenie się organizmu
★ Wspomaga pozbyć się chorób wywołanych przez drożdżaki
★Zabija Helicobacter pylori odpowiedzialny za wrzody w żołądku
★ Normalizuje apetyt
★ Detoksykuje wątrobę
★ Reguluje ciśnienie krwi i cholesterol
(podane proporcje na ok. 1-litrowy słój, można zrobić od razu w większym, zwiększając proporcje)
➤ SŁÓJ (lub inne szklane naczynie) o średnicy dostosowanej do średnicy grzybka
➤ HERBATA (zielona, czarna, czerwona, biała - wg preferencji) - łyżka lub 2-3 torebki
➤ woda 800-1000 ml
➤ cukier (biały, trzcinowy, kokosowy - do wyboru) 100-120 gramów
➤ GRZYBEK HERBACIANY
➤ STARTER (płyn z poprzedniej produkcji)
➤ gęsta gaza lub BAWEŁNIANA ŚCIERECZKA (można dokupić na innej auckji), gumka recepturka, niemetalowe SITKO (posiadamy w ofercie na innej aukcji) / filtr
★ 100-120 g cukru i łyżkę lub 2-3 torebki herbaty zalewamy gorącą wodą. Parzymy oddzielamy susz (fusy) od naparu.
★ Studzimy do temp. ok. 25'C, wlewamy do słoika, wkładamy grzybka herbacianego (jasną stroną do góry).
★ Dodajemy starter czyli ok. 100 ml płynu z poprzedniej produkcji (dodajemy go za każdym razem). Proporcja startera do osłodzonej herbaty to ok. 1:10.
★ Przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką recepturką, odstawiamy w ciepłe, ciemne (nienasłonecznione) miejsce na 10-21 dni. Nie potrząsamy słojem.
★ Kombucha jest gotowa gdy płyn nie musuje podczas lekkiego potrząsania słoikiem. W cieple / latem cykle są krótsze - ok. 7-13 dni, zimą / w chłodzie - dłuższe.
★ Kombuchę (płyn) zlewamy do właściwego naczynia (przez niemetalowe sitko), odstawiamy do lodówki.
★ Grzybka (a tak na prawdę 2 grzybki ponieważ po 1-szym cyklu mamy matkę oraz nowego grzybka) myjemy, powtarzamy cykl.
Grzybek tybetański to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego otrzymywany jest kefir. Kefir ma wiele dobroczynnych właściwości, a otrzymywany z użyciem grzybka tybetańskiego jest jeszcze zdrowszy od tradycyjnego.
Grzybek tybetański składa się w większości z bakterii kwasu mlekowego, bakterii kwasu octowego oraz drożdży. Wygląda podobnie do małych różyczek kalafiora, jest galaretowany w dotyku, ma nieregularne kształty i białą lub biało żółtawą barwę. Ziarna ma średnicę od około 0,2 do 2 cm.
★ Ziarno zalewamy mlekiem (świeżym lub pasteryzowanym, nigdy UHT)
★ Słoik przykrywamy gazą/ściereczką, odstawiamy na 24h w temp. pokojowej
★ Po 24h przelewamy przez plastikowe (nigdy metalowe!) sitko o odpowiedniej gęstości (aby ziarno zostało na sicie, a kefir przeleciał przez nie). Aby usprawnić przelatywanie kefiru można zamieszać łyżką, aby kefir szybciej przeleciał. Kefir przechowujemy w lodówce, spożywamy najlepiej do 24h.
★ Ziarno przemywamy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy pozostałą część kefiru.
★ Powtarzamy cykl.
PROPORCJA ZIAREN DO MLEKA - 1:10-1:20
Grzybek tybetański, stosowany i doceniany w Tybecie już od dawna, pozwala nam uzyskać napój z mnóstwem substancji odżywczych, takich jak wapń, witaminy B1, B3, B5, B7, B9 oraz B12, witaminę K, magnez, fosfor oraz wartościowe białko oraz zawiera cenne probiotyki.
Kefir jest napojem, który znacznie rzadziej wywołuje uczulenie pokarmowe niż mleko, dzięki temu z jego właściwości mogą korzystać nawet niektóre osoby niespożywające mleka.
Są to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, kolonie bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Pomimo nazwy nie są to algi… ani nie pochodzą z Japonii. Ich pochodzenie nie jest znane – wiadomo, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów, gdzie mają pod dostatkiem swego naturalnego pożywienia, czyli wody z cukrem. Aktualnie hodowane są na całym świecie i powszechnie stosowane do produkcji kefiru wodnego - naturalnego probiotyku.
★ Do ciepłej wody* dodajemy cukier**, studzimy.
★ Zalewamy kryształki.
★ Dodajemy 4-6 rodzynek. Rodzynki wymieniamy co 7 dni.
★ Przykrywamy, odstawiamy w oświetlone, nienasłonecznione miejsce, w temp. pokojowej na 24-48 h
★ Gotowy kefir wodny przelewamy przez plastikowe (nigdy metalowe) sitko do butelki, przechowujemy w temp. pokojowej lub lodówce do 2 dni.
★ Kryształki przepłukujemy, powtarzamy cykl.
*Proporcja kryształków do wody: 1-10
**Proporcja kryształków do cukru: ok 1:1 - 3:1, przy krótkich cyklach nawet 1:5
W miarę rozmnażania się alg zwiększamy proporcje.
+ można je stosować w kosmetyce:
kefir – do przemywania twarzy, rąk
kryształki alg – do robienia maseczek
DO KAŻDEGO ZAKUPU dołączane są
elektroniczne (ekologiczne) instrukcje hodowli,
z informacjami o właściwościach, sposobie stosowania
probiotyków i innymi cennymi informacjami.
PDF'y wysyłane są drogą mailową.
Jest na tyle mała, że możemy przyczepić
ją na lodówkę lub schować do portfela.
W przypadku skrajnych temperatur - bardzo wysokich upałów czy też znaczących mrozów, dla bezpieczeństwa przesyłek, zastrzegamy sobie prawo wstrzymania wysyłki / zmiany dnia wysyłki.
Zobacz także
Na razie nie dodano żadnej recenzji.