



















Średnica grzybka: 11-12 cm
Grubość grzybka - od kilku milimetrów do 1 cm
Producent: Kameleon Kulinarny
czyli MY - kupują Państwo bezpośrednio u Producenta.
___________ ❤ ___________
Nasza hodowla jest legalna, zatwierdzona przez Sanepid, spełnia wszelkie normy i wymagania, a nasze produkty zostały przebadane pod względem mikrobiotycznym.
Hodowlą grzybka zajmujemy się od wielu lat, od 2019 roku wysyłamy do Państwa grzybki, aby mogli Państwo cieszyć się pyszną, domową kombuchą! Cieszymy się, że zainspirowaliśmy już tysiące Osób do przygotowywania domowych fermentacji!
___________ ❤ ___________
do każdej paczuszki z produktem wkładamy ulotkę jak samodzielnie pobrać ebooka z naszego bloga Kameleonkulinarny
Zapraszam za inne aukcje na których można zakupić:
GRZYBEK HERBACIANY (scoby) to symbioza mikroorganizmów, dzięki którym w procesie fermentacji powstaje KOMBUCHA (KOMBUCZA, czyt. kombucza) – słodko-kwaśny, musujący napój o bardzo zdrowych właściwościach. Dokładniej to skupisko gatunków bakterii z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntetyzują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdży z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol).
Jest to galaretowany krążek (jeśli produkcja odbywa się w okrągłym naczyniu), o kolorze od biało-pomarańczowego do brązowego, o średnicy zależnej od naczynia, w którym powstaje.
Kupując w naszym sklepie -
mają Państwo GWARANCJĘ I BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE.
Wszystkie NASZE HODOWLE:
★ grzybek herbaciany,
★ algi japońskie,
★ grzybek tybetański,
★ zakwas żytni
są odpowiednio
Jesteśmy dumni, że jako jedyny sklep w Polsce mamy je w stałej ofercie w swoim sklepie!
➤ SŁÓJ (lub inne szklane naczynie) o średnicy dostosowanej do średnicy grzybka
➤ HERBATA (zielona, czarna, czerwona, biała - wg preferencji) - łyżka lub 2-3 torebki
➤ woda ok 1000 ml
➤ cukier (biały, trzcinowy, kokosowy - do wyboru) ok 100g gramów
➤ GRZYBEK HERBACIANY
➤ STARTER (płyn z poprzedniej produkcji)
➤ gaza, gumka recepturka, niemetalowe sitko / filtr
przykładowe proporcje:
na słój 3litrowy: 2 litry wody + 2-3 saszetki herbaty / 2 łyżki + 200g cukru + 1 grzybek + 200ml startera
_________________
Na tej aukcji kupują Państwo grzybek herbaciany ze starterem (wysyłany z ulotką z przepisem).
Sitko, lejek, herbatę, ściereczkę - mogą zakupić Państwo u nas na pozostałych aukcjach.
Aby przygotować kombuchę wystarczy jeszcze tylko: woda, cukier, naczynie i chęci :)
________________
★ 100 g cukru i łyżkę lub 2-3 torebki herbaty zalewamy gorącą wodą. Parzymy oddzielamy susz (fusy) od naparu.
★ Studzimy do temp. ok. 25'C, wlewamy do słoika, wkładamy grzybka herbacianego (jasną stroną do góry).
★ Dodajemy starter czyli ok. 100 ml płynu z poprzedniej produkcji (dodajemy go za każdym razem). Proporcja startera do osłodzonej herbaty to ok. 1:10.
★ Przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką recepturką, odstawiamy w ciepłe, ciemne (nienasłonecznione) miejsce na 7-21 dni. Nie potrząsamy słojem.
★ Kombucha jest gotowa gdy płyn nie musuje podczas lekkiego potrząsania słoikiem. W cieple / latem cykle są krótsze - ok. 6-9 dni, zimą / w chłodzie - dłuższe.
★ Kombuchę (płyn) zlewamy do właściwego naczynia (przez niemetalowe sitko), odstawiamy do lodówki.
★ Grzybka (a tak na prawdę 2 grzybki ponieważ po 1-szym cyklu mamy matkę oraz nowego grzybka) myjemy, powtarzamy cykl.
w miarę możliwości jak najszybciej nastawiamy produkcję.
przekładamy zawartość do słoika, zabezpieczamy ściereczką i pozostawiamy w temp. pokojowej. Nie pozostawiamy startera w opakowaniu, w którym do Państwa wysyłamy. Jest to produkt aktywny, który cały czas fermentuje i wytwarza dwutlenek węgla. Co2 powoduje, że opakowanie pęcznieje i może pęknąć.
DO KAŻDEGO ZAKUPU dołączana jest instrukcja hodowli
z opisem, właściwościami, sposobem stosowania
probiotyku i innymi cennymi informacjami.
Instrukcja wysyłana jest drogą mailową - ekologicznie :)
Jest na tyle mała, że możemy przyczepić ją
na lodówkę lub schować do portfela.
✔ polecamy z lodem, można dodać wg uznania: listki mięty, syrop
✔ w lodówce, w niskiej temperaturze aby zahamować fermentację. Można w butelce / słojach.
✔ Kombucha w lodówce cały czas pracuje, jednak powoli ponieważ jest niska temperatura (zahamowana fermentacja). Niemniej będzie cały czas octowieć, stawac się wytrawna. Finalnie stanie się octem, który można wykorzystać kulinarnie.
✔ W butelkach w lodówce wytwarza się dwutlenek węgla, należy ostrożnie otwierać oraz pamiętać aby nie zostawiać takich butelek na długi czas bez odgazowywania
✔ GOTOWY NAPÓJ (KOMBUCHA), przygotowany z grzybka herbacianego może zawierać śladowe ilości alkoholu.
✔ DROŻDŻE I BAKTERIE przetwarzają zawarty w płynie cukier i zależnie od przeprowadzonego cyklu - GOTOWY NAPÓJ (KOMBUCHA) może zawierać pewne ilości cukru
✔ GOTOWY NAPÓJ (KOMBUCHA) nie jest polecana Diabetykom, Kobietom w ciąży i Dzieciom
✔ GOTOWY NAPÓJ (KOMBUCHA) wprowadza się do diety stopniowo
✔ REKOMENDOWANA ilość GOTOWEGO NAPOJU (KOMBUCHA) to ok 150-250ml dziennie
✔ W przypadku wątpliwości czy napój wyprodukowany z zakupionego grzybka jest odpowiedni dla danej osoby - skonsultować z dietetykiem, lekarzem.
W przypadku skrajnych temperatur - bardzo wysokich upałów czy też znaczących mrozów, dla bezpieczeństwa przesyłek, zastrzegamy sobie prawo wstrzymania wysyłki / zmiany dnia wysyłki.
Opis
Zobacz także
Na razie nie dodano żadnej recenzji.