















przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Oznacza to, że zakwas jest w ciągłej produkcji od ponad 30 lat. Sprzedawany zakwas jest jego suszoną wersją.
O ZAKWASIE:
- jest to suszony zakwas, nie zakwas instant. Taki zakwas wybudzamy (dodając wody) i dokarmiamy mąką żytnią typ 2000. Dzięki temu mamy aktywny zakwas, który dokarmimy i upieczemy z niego chleb. Najlepiej wybudzić całość czyli 50 gramów, aby móc zostawić ok. 1/3 wybudzonego zakwasu na dokarmienie. Oznacza to, że nie trzeba za każdym razem kupować nowego suszonego zakwasu, a jedynie nauczyć się dbać / dokarmiać zakwas.
- do wykonania chleba nie potrzeba dodatkowych drożdży.
- instrukcja jak wybudzić zakwas i upiec chleb - dodawana jest do każdego zakupu
- (suszony) zakwas przechowujemy w temperaturze pokojowej. Dopiero zakwas wybudzony przechowujemy w lodówce. Taki wybudzony (aktywny) zakwas dokarmiamy raz na tydzień jeśli nie pieczemy chleba (więcej informacji: we wpisie)
- zakwas w wersji uśpionej (suszony) może być być przetrzymywany długie miesiące (jak nie lata).
Po upieczeniu chleb nadaje się do spożycia do tygodnia. Można również go mrozić.
Marka: KAMELEON kulinarny
Producent: ARTEGON Joanna Grzybowska
Waga netto: 50g
Składniki: zakwas chlebowy żytni suszony (mąka żytnia 2000, woda).
Szczegółowe informacje dot. wypieku - w ulotce wysyłanej z zakupem.
CO POTRZEBA BY UPIEC SWÓJ PIERWSZY CHLEB NA suchym ZAKWASIE ŻYTNIM?
★ suchy zakwas żytni / na ulotce podana jest proporcja na 1 chleb z wykorzystaniem 35 gramów, ale wybudza się 50 gramów, aby mieć aktywny zakwas na następny chleb.
★ mąka żytnia razowa czyli typ 2000
★ żytnia chlebowa + mąka np. pszenna, orkiszowa, płaskurka (lub inna wg przepisu)
★ woda
★ sól
★ opcjonalnie: ziarna: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane
Pieczenie chleba na zakwasie jest bardzo łatwe i nieskomplikowane, a zakwas suszony możemy użyć w dogodnym dla nas momencie.
Kto raz spróbuje.. będzie Mu ciężko wrócić do "sklepowego" pieczywa - zachęcam gorąco by spróbować zdrowego, pysznego pieczywa :)
Poniżej zdjęcia pieczywa z wybudzonego zakwasu wg proporcji podanej na ulotce (ulotka dołączana do zakupu).
AKTUALNIE wysyłany zakwas jest bardziej zmielony niż na zdjęciu poniżej aby łatwiej go było Państwu wybudzić.
pakowana po 1Kg i 5KG.
mąka PSZENNA:
mąka PSZENNA ORKISZOWA:
mąka ŻYTNIA:
oraz OTRĘBY pszenne i orkiszowe
MĄKI DOSTĘPNE NA POZOSTAŁYCH AUKCJACH
Opis
Zobacz także
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.