ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
  • Pakiet
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier
ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier

ZAKWAS ŻYTNI naturalny ZESTAW worek lniany papier

ZESTAW do wypieku chleba w domu

(2 zakwasy + papier do pieczenia + worek lniany + ulotki):

  • Zakwasu żytniego AKTYWNEGO z 30-letnią tradycją - 150 gramów
  • Zakwasu żytniego SUSZONEGO z 30-letnią tradycją- 50 gramów
  • PAPIERU DO PIECZENIA silikowanego 29cm x 6 metrów
  • WORKA na pieczywo 26x35 cm (dużego)
  • ulotki o zakwasie żytnim aktywnym - czyli jak upiec pierwszy chleb i jak opiekować się zakwasem aktywnym
  • ulotki o zakwasie suszonym - czyli jak wybudzić zakwas suszony + jak upiec z niego pierwszy chleb

+ oczywiście wsparcia mailowego / smsowego / telefonicznego w razie jakichkolwiek pytań

JEST TO KONTYNUACJA aż 30-letniej tradycji

przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Oznacza to, że zakwas jest w ciągłej produkcji od ponad 30 lat.

Zakwas jest codziennie w użytku, wysyłki są od poniedziałku do czwartku.

OPIS PRODUKTU:

ZAKWAS ŻYTNI AKTYWNY w 30-letnią tradycją + ulotka

Marka: KAMELEON kulinarny

Producent: ARTEGON Joanna Grzybowska

Waga netto: 150g

Składniki: zakwas chlebowy żytni aktywny (mąka żytnia 2000, woda).

Szczegółowe informacje dot. wypieku - w ulotce wysyłanej z zakupem.

____________________________

Hodowla naszego zakwasu jest odpowiednio przebadana, spełnia wszelkie warunki i normy, jest zatwierdzona i dopuszczona przez Sanepid do sprzedaży.

_____________________________

ZAKWAS jest odpowiednio wcześniej dożywiony

kiedy do Państwa dotrze - jest od razu gotowy do rozpoczęcia własnej produkcji chleba.

lub do przechowania w lodówce i dożywienia (szczegółowe informacja w załączonej ulotce).

Przepis na własny chleb jest bardzo prosty, a wypiek wychodzi wyśmienity!

__________________________

KIEDY DOKARMIC ZAKWAS?

  • Zakwas dokarmiamy raz na tydzień.
  • Termin ważności na opakowaniu wskazuje datę, kiedy należy najpóźniej dokarmić zakwas aby zachować jego aktywność.
  • Regularnie dokarmiany zakwas będzie służyć długie lata do wypieku chleba!

PAKOWANIE:

  • w woreczkach próżniowych (bezpieczna podróż)
  • woreczki przeznaczone są do kontaktu z żywnością
  • pakowanie jest zawsze tuż przed wysyłką

ZAKWAS jest cały czas w użytku, poniżej zdjęcia wypieku z przepisu podstawowego (dołączonego do zakupu):

Chleb żytnio-orkiszowy bez dodatków ziarna

Ad.2

ZAKWAS ŻYTNI SUSZONY z 30-letnią tradycją - 50 gramów

O ZAKWASIE:

- jest to suszony zakwas, nie zakwas instant. Taki zakwas wybudzamy (dodając wody) i dokarmiamy mąką żytnią typ 2000. Dzięki temu mamy aktywny zakwas, który dokarmimy i upieczemy z niego chleb. Najlepiej wybudzić całość czyli 50 gramów, aby móc zostawić ok. 1/3 wybudzonego zakwasu na dokarmienie. Oznacza to, że nie trzeba za każdym razem kupować nowego suszonego zakwasu, a jedynie nauczyć się dbać / dokarmiać zakwas.

- do wykonania chleba nie potrzeba dodatkowych drożdży.

instrukcja jak wybudzić zakwas i upiec chleb - dodawana jest do każdego zakupu

- (suszony) zakwas przechowujemy w temperaturze pokojowej. Dopiero zakwas wybudzony przechowujemy w lodówce. Taki wybudzony (aktywny) zakwas dokarmiamy raz na tydzień jeśli nie pieczemy chleba (więcej informacji: we wpisie)

- zakwas w wersji uśpionej (suszony) może być być przetrzymywany długie miesiące (jak nie lata).

Po upieczeniu chleb nadaje się do spożycia do tygodnia. Można również go mrozić.

CO POTRZEBA BY UPIEC SWÓJ PIERWSZY CHLEB NA suchym ZAKWASIE ŻYTNIM?

★ suchy zakwas żytni / na ulotce podana jest proporcja na 1 chleb z wykorzystaniem 35 gramów, ale wybudza się 50 gramów, aby mieć aktywny zakwas na następny chleb.

★ mąka żytnia razowa czyli typ 2000

★ żytnia chlebowa + mąka np. pszenna, orkiszowa, płaskurka (lub inna wg przepisu)

★ woda

★ sól

★ opcjonalnie: ziarna: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane

Pieczenie chleba na zakwasie jest bardzo łatwe i nieskomplikowane, a zakwas suszony możemy użyć w dogodnym dla nas momencie.

Kto raz spróbuje.. będzie Mu ciężko wrócić do "sklepowego" pieczywa - zachęcam gorąco by spróbować zdrowego, pysznego pieczywa :)

Poniżej zdjęcia pieczywa z wybudzonego zakwasu wg proporcji podanej na ulotce (ulotka dołączana do zakupu).

____________________

OPIS PRODUKTU:

Marka: KAMELEON kulinarny

Producent: ARTEGON Joanna Grzybowska

Waga netto: 50g

Składniki: zakwas chlebowy żytni suszony (mąka żytnia 2000, woda).

Szczegółowe informacje dot. wypieku - w ulotce wysyłanej z zakupem.

Ad.3

PAPIER DO PIECZENIA brązowy - obustronnie SILIKONOWANY

6 metrów

29 cm szerokości

OPIS PRODUKTU:

WYMIARY:

  • Długość: 6 metrów
  • Szerokość: 29 cm
  • Gramatura: 40 g/m2
  • przeznaczony do użytku profesjonalnego oraz domowego
  • bezwonny - nie chłonie zapachów oraz nie nasiąka płynami
  • ekologiczny - nieszkodliwy dla środowiska
  • nie zawiera środków chemicznych mogących zmienić naturalny smak wypieków
  • ekonomiczny - można go powolnie dociąć do wymiarów foremki - zarówno dużych  jak i wąskich keksówek

Papier do pieczenia wykonany jest z papieru pokrytego specjalną warstwą sylikonu, idealnie sprawdza się przy pieczeniu ciast, tortów, pizzy i wszelkiego rodzaju pieczywa i ciastek.

Pieczone na nim potrawy nie przywierają do blachy, a po upieczeniu z łatwością odchodzą od papieru.

Ad.4

WOREK A LA LNIANY NA PIECZYWO duży

26 x 35 cm

WORKI BAWEŁNIANE to praktyczny sposób do przechowywania.

Woreczki nadają się również do przechowywania skarbów, pamiątek, ekologicznego zapakowania prezentu, jako naturalna osłonka do kwiatów czy też zrobienia woreczków zapachowych np. z lawendą lub innymi ziołami. Taki woreczek można wówczas skropić olejkami eterycznymi (do kupienia na innej aukcji).

WŁAŚCIWOŚCI tkaniny:

★ antyalergiczność

★ antyseptyczność (zapobiega gniciu - dlatego bardzo często wykorzystywany w kuchni)

★ duża wytrzymałość

★ odporność za przetarcia i rozciąganie

★ brak elektryzowania

★ przewiewność

★ duża absorpcja wilgoci

★ właściwości chłodzące

OPIS PRODUKTU:

Woreczek a la lniany ze sznureczkiem do ściągnięcia, zawiązania lub zawieszenia.

WYMIARY (+/- 1cm)

  • 26 x 35 cm

MATERIAŁ:

  • bawełna + poliester
  • przed pierwszym użyciem produkt należy wyprać. Produkt nie posiada specjalnych atestów do żywności, materiał jest określony w aukcji, produkt nie posiada metki konserwacyjnej. Produkt jest wysyłany bez dodatkowego opakowania

KONSERWACJA:

  • pranie ręczne
  • pranie w pralce 40-60'C

KOLOR:

  • naturalnego lnu

Produkt nie zawiera metki konserwacyjnej.

INNE ROZMIARY WORKÓW MATERIAŁOWYCH - na innych naszych aukcjach.

W przypadku skrajnych temperatur - bardzo wysokich upałów czy też znaczących mrozów, dla bezpieczeństwa przesyłek, zastrzegamy sobie prawo wstrzymania wysyłki / zmiany dnia wysyłki.

9828441750

Opis

Kod producenta
PIECZEMY CHLEB zestaw z ZAKWASEM ŻYTNIM
Nazwa handlowa
Mąka żytnia
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym
1
Rodzaj
mąka żytnia

Na razie nie dodano żadnej recenzji.