











Mąkę żytnią typ 720 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodać ją można także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu. Zawiera niemal wszystkie cenne pierwiastki, konieczne do właściwego funkcjonowania. Bogata w wapń, białko, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, mangan oraz cenne witaminy z grupy B, D i K. Polecana przyszłym matkom ze względu na zawartość kwasu foliowego, który wspomaga rozwój układu nerwowego u noworodków. Wyróżnia się ciemniejszym kolorem i wyraźnie wyczuwalnymi drobinami.
Upieczony z tej mąki piernik zaskoczy gości niezwykłym aromatem i uzyskamy najlepszy zakwas na żur. TYP 720 wymieszany z goździkami, kardamonem i innymi składnikami stanie się idealną alternatywą wobec gotowych przypraw korzennych. Mąka żytnia nadaje się także do przygotowania chlebka skandynawskiego oraz razowych gofrów - dania uwielbianego przez łasuchów, którzy chcą pozostać fit.
Skład: Ziarno żyta
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1370 kJ
Wartość energetyczna: 327 kcal
Tłuszcz: 1,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
Węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)
Białko: 5,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g
Sól: 0,01 g
Waga: 1kg
Najlepiej spożyć przed końcem: 10/06/2025
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.