













Kompozycja kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem sprawdzi się jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Może być też oryginalnym dodatkiem do dań obiadowych, sosów, sałatek czy farszów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 300 ml gotującej się wody dodaj zawartość jednej torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka.
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 minut.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 300 ml wody, wsyp zawartość jednej torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła. Wymieszaj.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, umieść w mikrofalówce i gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut na pół mocy.
PROPOZYCJA PODANIA
Pokrój grubo 5 suszonych śliwek oraz garść orzechów włoskich. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ugotowaną kaszę z grzybami wymieszaj ze śliwkami i posyp uprażonymi orzechami. Smacznego!
Składniki: kasza gryczana prażona (min. 85%), cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy) 4,5%, grzyby (pieczarki, grzyby leśne) 3%, natka pietruszki suszona, tymianek suszony 0,4%, czosnek suszony.
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.