










- Pakiet











zestaw mąk pszennych:
3 sztuki po 5kg
___
KUPUJ wygodnie w zestawie!
__
Szczegółowe opisy poniżej.
Mąki dostępne są u nas w sklepie również w gramaturze 1kg oraz pojedynczo - kup tak, jak Ci wygodniej!
Mąka pszenna jest najbardziej powszechną mąką uzyskaną z ziaren pszenicy. Aby ją otrzymać, należy zmielić bielmo ziarna, a przemiał oczyścić z otrębów. Stopień zmielenia i oczyszczenia mąki decyduje o walorach smakowych i wartości odżywczej wyrobów piekarniczych. Wytwarzanie pieczywa, makaronów lub ciast, w głównej mierze rozpoczyna się właśnie od mąki. Stąd też jej jakość w znaczącym stopniu wpływa na końcowy efekt przygotowanych potraw.
Skład: Bielmo mączne pszenicy, zawiera gluten.
Wartość odżywcza w 100 g:
Mąka TOTA typ 500 znana również pod nazwami: luksusowa, wrocławska, poznańska.Mąka firmy TO TA, to idealna mąka która wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego.
Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych.
Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy.
Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę.
Cechy i zawartość:
___________
Tota! Mąka pszenna typ 750 (chlebowa) dzięki jej gładkiej strukturze, kremowej barwie i delikatniejszym smaku niż mąki pełnoziarniste wypieczemy z niej bułki oraz 0bochenki chleba, a co ciekawe będzie ona fajnym dodatkiem również do pizzy i makaronu.
Jasna barwa mąki i mocne rozdrobnienie będą stanowić sekret udanych wypieków tradycyjnych jak i cukierniczych.
Typ 750 zawiera więcej składników mineralnych witamin z grupy B oraz cennego błonnika.
___
W wyjątkowych sytuacjach, zależnie od dostawy i dostępności u Producenta, zastrzegamy sobie prawo wysłania 5szt mąki w opakowaniu po 1kg.
Mąka TOTA typ 750 chlebowa idealna do wypieku pieczywa w domowym zaciszu. Dzięki gładkiej strukturze i kremowej barwie wypieczemy najlepsze bułki, bochenki chleba i zaskoczymy domowników podczas śniadania.Dzięki średniemu stopniu przemiału może być stosowana do wszelkich wypieków. Jasna barwai mocne rozdrobnienie będą stanowić sekret udanych wypieków pieczywa, zarówno tradycyjnego jak i cukierniczego. Mąka pszenna typu 750 zagwarantuje nam także jędrność i sprężystość domowego makaronu. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy oraz cennego błonnika.
Skład: Bielmo ziarna pszenicy
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 1427 kJ wartość energetyczna: 341 kcal
białko: 11,6 g
błonnik: 2,9 g
węglowodany: 71 g (w tym cukry: 0,5 g)tłuszcz: 1,8 g(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)sól: 0,01 g
Informacja dla alergików: Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu
___
W PRZYPADKU BRAKU DOSTĘPNOŚCI opakowań 5kg - wysyłamy 5szt po 1kg.
Mąka pszenna posiada szeroki wachlarz zastosowań. W zależności od tego, co planujemy przygotować z jej użyciem, mąka pszenna będzie różniła się typem. Na co dzień możemy spotkać się z pojęciami mąki tortowej, luksusowej, poznańskiej, wrocławskiej czy chlebowej. I tak, mąka tortowa jest popularną mąką pszenną typ 450 - bardzo uniwersalna. Mąka pszenna typ 500 posiada kilka równoznacznych nazw: luksusowa, poznańska oraz wrocławska. Stanowi zazwyczaj podstawę przy wypieku ciasta drożdżowego, a także przy produkcji pierogów. Mąka chlebowa wyróżnia się spośród wszystkich rodzajów mąki pszennej - najwyższym typem. Mąka pszenna chlebowa to typ 750. To za jej pośrednictwem chleb pięknie wyrasta, jest pulchny i lekki. Typy mąki są oznaczane liczbowo od 450 do 2000. Określają zawartość składników mineralnych, które przedostają się do mąki podczas przemiału ziarna. Im niższy typ, tym mąka jest lżejsza i jaśniejsza.
Mąka tortowa to nic innego jak mąka pszenna typu 450. Mąka pszenna tortowa dzięki wysokiemu stopniu rozdrobnienia, może być stosowana do wszelkiego rodzaju wypieków, między innymi ciast biszkoptowych, francuskich, gofrów lub naleśników.
Mąki posiadają wiele odcieni kolorystycznych. Decyduje o tym zawartość okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Najbardziej oczyszczoną z takiej okrywy jest mąka pszenna, stąd też jest najbielsza. Zapach mąki powinien być przyjemny i swoisty. Długotrwałe przechowywanie oraz zanieczyszczenia drobnoustrojami wpływają na niekorzystne zmiany, co daje odczucia stęchłego, kwaśnego zapachu.
Mąka pszenna charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, głównie w postaci skrobi. Zawiera także błonnik pokarmowy, którego ilość jest zależna od stopnia jej przemiału. Mąka pszenna to także źródło białka w ilości 8-12%. Pamiętajmy jednak, że białko to nie jest pełnowartościowe. Potrawy z wysokim udziałem mąki pszennej warto łączyć z surowcami zawierającymi białka pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, drób, jaja, sery. Mąka pszenna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu - ok. 2%. Znajdziemy w niej również witaminy B1 i PP (niacynę). Mąka pszenna jest bogata w gluten. To dzięki niemu ciasto dobrze się łączy, jest elastyczne i nie kruszy się po wypieczeniu.
✔ Jaka mąka pszenna jest najlepsza?
Idealną mąką do wszelkich wypieków będzie mąka pszenna typu 450. Za sprawą swojej lekkości, świetnie sprawdzi się do produkcji ciast biszkoptowych i francuskich. Można z niej także przygotować kruche ciastka, faworki, gofry lub naleśniki. Doskonale sprawdzi się przy zagęszczaniu sosów, zup i kremów.
✔ Jaka mąka pszenna do pieczenia chleba?
Idealną mąką do wypieku własnego pieczywa jest mąka typ 750. Zawiera znacznie więcej wartości odżywczych, niż mąki bardziej oczyszczone. Mąka pszenna chlebowa to świetne rozwiązanie, jeśli zależy nam na delikatnym smaku i barwie domowego chleba.
✔ Ile waży mąka pszenna?
Przyrządzanie różnorodnych wypieków wiąże się z zachowaniem odpowiedniej proporcji składników. Standardowa szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml waży 136 g.
✔ Ile kalorii ma mąka pszenna?
Mąka pszenna, ze względu na dużą zawartość węglowodanów należy do produktów wysokokalorycznych. Mąka pszenna w 100 g zawiera około 350 kcal.
✔ Czy mąka pszenna jest niezdrowa?
Na co dzień dość często można spotkać się ze stwierdzeniem, że “biała” mąka jest niezdrowa. Nie do końca należy się z tym zgodzić, ponieważ istotą jest proces obróbki, jakiemu została poddana pszenica. Prawdą jest, iż mąka pszenna może powodować dolegliwości gastryczne, a wszystko za sprawą skrobi, która jest trudna do strawienia. Dlatego zawsze warto zwrócić uwagę na jakość i pochodzenie ziaren, które zostały użyte do przemiału oraz sprawdzić, czy produkt nie był stabilizowany chemicznie. Korzystny wpływ na nasze zdrowie będą miały produkty naturalne i ekologiczne. Zdrowa dieta to przede wszystkim różnorodność i możliwość wyboru. W dobrze zbilansowanym jadłospisie znajdzie się miejsce na świeży, pachnący chleb i mączne przysmaki polskiej kuchni.
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.