MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
  • Pakiet
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA
MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA

MĄKA PSZENNA zestaw mąk pszennych TYP 450 + 500 + 750 3szt po 5KG 15KG TOTA

TOTA

MĄKA PSZENNA

zestaw mąk pszennych:

TYP 450 - 5kg

TYP 500 - 5kg

TYP 750 - 5kg

3 sztuki po 5kg

15kg

___

KUPUJ wygodnie w zestawie!

__

Szczegółowe opisy poniżej.

Mąki dostępne są u nas w sklepie również w gramaturze 1kg oraz pojedynczo - kup tak, jak Ci wygodniej!

TOTA

MĄKA PSZENNA

tortowa

TYP 450

5kg

  • torty
  • biszkopty
  • ciasta

Mąka pszenna jest najbardziej powszechną mąką uzyskaną z ziaren pszenicy. Aby ją otrzymać, należy zmielić bielmo ziarna, a przemiał oczyścić z otrębów. Stopień zmielenia i oczyszczenia mąki decyduje o walorach smakowych i wartości odżywczej wyrobów piekarniczych. Wytwarzanie pieczywa, makaronów lub ciast, w głównej mierze rozpoczyna się właśnie od mąki. Stąd też jej jakość w znaczącym stopniu wpływa na końcowy efekt przygotowanych potraw.

Charakterystyka produktu

  • Barwa: biała, jasna
  • Smak: delikatny
  • Zapach: delikatny, niewyczuwalny
  • Zastosowanie: wypiek ciast, chleba, potraw mącznych
  • Przechowywanie: suche, ciemne miejsce bez dostępu tlenu

Skład: Bielmo mączne pszenicy, zawiera gluten.

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna: 1480 kJ
  • wartość energetyczna: 337 kcal
  • białko: 9,2 g
  • błonnik: 2,6 g
  • węglowodany: 72 g (w tym cukry: 0,2 g)
  • tłuszcz: 1,2 g
  • (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g)
  • sól: 0,0 g
  • Marka: Żabczyńscy / TOTA
  • Granatura: 5 kg
  • Rodzaj: Typ 450

TOTA

MĄKA PSZENNA

TYP 500

Luksusowa

Wrocławska

5kg

  • pierogi
  • naleśniki
  • pizza

Mąka TOTA typ 500 znana również pod nazwami: luksusowa, wrocławska, poznańska.Mąka firmy TO TA, to idealna mąka która wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego.

Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych.

Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy.

Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę.

Cechy i zawartość:

  • Skład: Bielmo mączne pszenicy
  • Wartość odżywcza w 100 g:
  • wartość energetyczna: 1435 kJ
  • wartość energetyczna: 343 kcal
  • białko: 10,1 g
  • błonnik: 2,3 g
  • węglowodany: 74 g (w tym cukry: 0,2 g)
  • tłuszcz: 1,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g)
  • sól: 0,01 gInformacja dla alergików: Produkt zawiera gluten.
  • Marka: Żabczyńscy / TOTA
  • Granatura: 5 kg
  • Rodzaj: Typ 500

TOTA

MĄKA PSZENNA4

CHLEBOWA

typ 750

5kg

Twój sekret udanych wypieków!

Wybierz jakość i smak.

  • chleby
  • pierniki
  • bagietki

___________

Tota! Mąka pszenna typ 750 (chlebowa) dzięki jej gładkiej strukturze, kremowej barwie i delikatniejszym smaku niż mąki pełnoziarniste wypieczemy z niej bułki oraz 0bochenki chleba, a co ciekawe będzie ona fajnym dodatkiem również do pizzy i makaronu.

Jasna barwa mąki i mocne rozdrobnienie będą stanowić sekret udanych wypieków tradycyjnych jak i cukierniczych.

Typ 750 zawiera więcej składników mineralnych witamin z grupy B oraz cennego błonnika.

___

W wyjątkowych sytuacjach, zależnie od dostawy i dostępności u Producenta, zastrzegamy sobie prawo wysłania 5szt mąki w opakowaniu po 1kg.

Mąka TOTA typ 750 chlebowa idealna do wypieku pieczywa w domowym zaciszu. Dzięki gładkiej strukturze i kremowej barwie wypieczemy najlepsze bułki, bochenki chleba i zaskoczymy domowników podczas śniadania.Dzięki średniemu stopniu przemiału może być stosowana do wszelkich wypieków. Jasna barwai mocne rozdrobnienie będą stanowić sekret udanych wypieków pieczywa, zarówno tradycyjnego jak i cukierniczego. Mąka pszenna typu 750 zagwarantuje nam także jędrność i sprężystość domowego makaronu. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy oraz cennego błonnika.

Skład: Bielmo ziarna pszenicy

Wartość odżywcza w 100 g:

wartość energetyczna: 1427 kJ wartość energetyczna: 341 kcal

białko: 11,6 g

błonnik: 2,9 g

węglowodany: 71 g (w tym cukry: 0,5 g)tłuszcz: 1,8 g(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)sól: 0,01 g

Informacja dla alergików: Produkt zawiera gluten.

  • Marka: Żabczyńscy / TOTA
  • Granatura: 5 kg
  • Rodzaj: Typ 750

Przechowywanie:

Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu

___

W PRZYPADKU BRAKU DOSTĘPNOŚCI opakowań 5kg - wysyłamy 5szt po 1kg.

Mąka pszenna - typy

Mąka pszenna posiada szeroki wachlarz zastosowań. W zależności od tego, co planujemy przygotować z jej użyciem, mąka pszenna będzie różniła się typem. Na co dzień możemy spotkać się z pojęciami mąki tortowej, luksusowej, poznańskiej, wrocławskiej czy chlebowej. I tak, mąka tortowa jest popularną mąką pszenną typ 450 - bardzo uniwersalna. Mąka pszenna typ 500 posiada kilka równoznacznych nazw: luksusowa, poznańska oraz wrocławska. Stanowi zazwyczaj podstawę przy wypieku ciasta drożdżowego, a także przy produkcji pierogów. Mąka chlebowa wyróżnia się spośród wszystkich rodzajów mąki pszennej - najwyższym typem. Mąka pszenna chlebowa to typ 750. To za jej pośrednictwem chleb pięknie wyrasta, jest pulchny i lekki. Typy mąki są oznaczane liczbowo od 450 do 2000. Określają zawartość składników mineralnych, które przedostają się do mąki podczas przemiału ziarna. Im niższy typ, tym mąka jest lżejsza i jaśniejsza.

Mąka tortowa

Mąka tortowa to nic innego jak mąka pszenna typu 450. Mąka pszenna tortowa dzięki wysokiemu stopniu rozdrobnienia, może być stosowana do wszelkiego rodzaju wypieków, między innymi ciast biszkoptowych, francuskich, gofrów lub naleśników.

Właściwości mąki pszennej

Mąki posiadają wiele odcieni kolorystycznych. Decyduje o tym zawartość okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Najbardziej oczyszczoną z takiej okrywy jest mąka pszenna, stąd też jest najbielsza. Zapach mąki powinien być przyjemny i swoisty. Długotrwałe przechowywanie oraz zanieczyszczenia drobnoustrojami wpływają na niekorzystne zmiany, co daje odczucia stęchłego, kwaśnego zapachu.

Mąka pszenna - wartości odżywcze

Mąka pszenna charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, głównie w postaci skrobi. Zawiera także błonnik pokarmowy, którego ilość jest zależna od stopnia jej przemiału. Mąka pszenna to także źródło białka w ilości 8-12%. Pamiętajmy jednak, że białko to nie jest pełnowartościowe. Potrawy z wysokim udziałem mąki pszennej warto łączyć z surowcami zawierającymi białka pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, drób, jaja, sery. Mąka pszenna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu - ok. 2%. Znajdziemy w niej również witaminy B1 i PP (niacynę). Mąka pszenna jest bogata w gluten. To dzięki niemu ciasto dobrze się łączy, jest elastyczne i nie kruszy się po wypieczeniu.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki pszennej tortowej

✔ Jaka mąka pszenna jest najlepsza?

Idealną mąką do wszelkich wypieków będzie mąka pszenna typu 450. Za sprawą swojej lekkości, świetnie sprawdzi się do produkcji ciast biszkoptowych i francuskich. Można z niej także przygotować kruche ciastka, faworki, gofry lub naleśniki. Doskonale sprawdzi się przy zagęszczaniu sosów, zup i kremów.

✔ Jaka mąka pszenna do pieczenia chleba?

Idealną mąką do wypieku własnego pieczywa jest mąka typ 750. Zawiera znacznie więcej wartości odżywczych, niż mąki bardziej oczyszczone. Mąka pszenna chlebowa to świetne rozwiązanie, jeśli zależy nam na delikatnym smaku i barwie domowego chleba.

✔ Ile waży mąka pszenna?

Przyrządzanie różnorodnych wypieków wiąże się z zachowaniem odpowiedniej proporcji składników. Standardowa szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml waży 136 g.

✔ Ile kalorii ma mąka pszenna?

Mąka pszenna, ze względu na dużą zawartość węglowodanów należy do produktów wysokokalorycznych.  Mąka pszenna w 100 g zawiera około 350 kcal.

✔ Czy mąka pszenna jest niezdrowa?

Na co dzień dość często można spotkać się ze stwierdzeniem, że “biała” mąka jest niezdrowa. Nie do końca należy się z tym zgodzić, ponieważ istotą jest proces obróbki, jakiemu została poddana pszenica. Prawdą jest, iż mąka pszenna może powodować dolegliwości gastryczne, a wszystko za sprawą skrobi, która jest trudna do strawienia. Dlatego zawsze warto zwrócić uwagę na jakość i pochodzenie ziaren, które zostały użyte do przemiału oraz sprawdzić, czy produkt nie był stabilizowany chemicznie. Korzystny wpływ na nasze zdrowie będą miały produkty naturalne i ekologiczne. Zdrowa dieta to przede wszystkim różnorodność i możliwość wyboru. W dobrze zbilansowanym jadłospisie znajdzie się miejsce na świeży, pachnący chleb i mączne przysmaki polskiej kuchni.

  • Mąkę do pizzy TYP 00 – bardzo lekka, dlatego ciasto do pizzy z udziałem tego rodzaju mąki jest jednocześnie chrupie oraz puszyste i odpowiednio wyrośnięte.
  • Mąkę pszenną tortową TYP 450 – wręcz idealna do przygotowania doskonałego biszkoptu, ciasta na naleśniki i gofry. Najbardziej uniwersalna spośród wszystkich rodzajów mąk, a jej wysoka jakość przekłada się na efekt końcowy potraw mącznych.
  • Mąkę pszenną luksusową TYP 500 – jest dobrym wyborem do produkcji domowego ciasta na pierogi, makaron i innych wyrobów cukierniczych. Z pomocą mąki luksusowej przygotujemy idealne kruche ciasto, babki, a także typowe pszenne pieczywo.
  • Mąkę pszenną żytnią TYP 720 – jeden z podstawowych składników zdrowego chleba na zakwasie, którego aromat będzie rozchodził się dumnie po Waszych domach!
  • Mąkę pszenną chlebową typ 750 – idealna do wypieku pulchnego bochenka, ale także rumianych bułeczek, produkcji makaronów, naleśników i ciasta na pierogi.
  • Mąkę orkiszową jasną TYP 650 – zdecydowanie bardziej wartościowa, niż klasyczna mąka pszenna. Lekka i uniwersalna.
  • Mąkę orkiszową pełnoziarnistąTYP 2000 – znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Mąka orkiszowa może stanowić podstawę lekkich, zdrowych wypieków, lecz ze względu na widoczną obecność otrąb, wymaga dodatku większej ilości wody.
  • Mąkę żytnią razową TYP 2000 – mąka doskonała do dokarmiania naszego domowego zakwasu żytniego, charakteryzuje się wysoką zawartością cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ze względu na niski stopień zmielenia, warto łączyć ją z innymi rodzajami mąk.
  • Mąkę pszeną gracham TYP 1850 - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
  • Mąkę pszeną pełnoziarnistą - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
  • Mąkę żytnią pełnoziarnistą - Mąkę żytnią pełnoziarnistą można użyć do zdrowych żytnich wypieków, czy panierki.
  • Mąkę krupczatkę TYP 450 - Studiując przepis na idealny biszkopt do tortu, z pewnością natkniemy się w nim na dodatek krupczatki. Wymieszanie właśnie tego typu mąki z pszenną jest sekretem udanego wypieku!
  • Kasza manna - Używana od wieków! Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kto z nas nie pamięta grysików ;-) ?
  • ZAKWAS na chleb - nie sposób nie wspomnieć o pożytecznych właściwościach ZAKWASU, który produkujemy samodzielnie i z wielką troską. Nasz zakwas dokarmiamy systematycznie najwyższej jakości mąką razową typ 2000, dzięki czemu mamy pewność, że domowe chleby będą maksymalnie odżywcze. Otwierajcie razem z nami domowe piekarnie i zarażajcie tym nawykiem najbliższych! Każdy wie, że domowe = NAJLEPSZE!

15553437380

Opis

Stan
Nowy
Kod producenta
5908312005650
Nazwa handlowa
Mąka pszenna luksusowa typ 500 5kg ToTa!
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym
5.5
Rodzaj
mąka pszenna
Typ
500

Na razie nie dodano żadnej recenzji.