

Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną.
Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym.
Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej.
Stosowany jest pomocniczo w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego.
SkładnikI:
miód gryczany
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.