Zakwaski Vivo DO TWAROGU TWARÓG bakterie 2 szt
Zakwaski Vivo DO TWAROGU TWARÓG bakterie 2 szt
Zakwaski Vivo DO TWAROGU TWARÓG bakterie 2 szt
Zakwaski Vivo DO TWAROGU TWARÓG bakterie 2 szt

Zakwaski Vivo DO TWAROGU TWARÓG bakterie 2 szt

14,67 zł
Brutto

Żywe kultury bakterii do TWAROGU 0,5 g x 2szt (2 fiolki) Zakwaska - Vivo

ZAKWASKA TWARÓG

_____________

OPAKOWANIE PRODUCENCKIE zawiera 2 fiolki, sprzedajemy zakwaski zarówno w dwupakach (1 kartonik) jak i pojedynczo (pół kartonika).

Może się zdarzyć, że zakwaska będzie wysłana bez kartonika (ale zawsze z ulotką).

_____________

Zakwaska do twarogu VIVO – to starter przeznaczony do produkcji własnego, domowego twarogu.

Dzięki tej zakwasce możemy przygotować ukwasić 1-3 litry mleka, które posłuży nam OD PRZYGOTOWANIA TWAROGU.

Uwaga  - mleko podczas robienia twarogu musi mieć między 37 a 40'C (nie 42'C jak w przypadku jogurtów).

CHARAKTERYSTYKA ZAKWASKI:

dieta codzienna

dla całej rodziny

Składniki: maltodekstryna, Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis, Streptococctus thermophilus

Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

1 fiolka wystarcza na ukwaszenie 1-3 litry mleka, które posłuży do przygotowania twarogu.

Zakwaski należy przechowywać w temperaturze +2 do +8'C

Możliwy okres transportu w temperaturze do +30'C wynosi do 10 dni.

Data ważności: 15.09.2024

JAK ZROBIĆ DOMOWY TWARÓG z zakwaski

Do przygotowania twarogu używamy:

mleka pasteryzowanego 3,2% lub mleka niepasteryzowanego (od rolnika)

2. PRZYGOTOWANIE

★ Podgrzewamy mleko do temperatury 37'C -40'C.

★ Wyjmujemy fiolkę z Zakwaską z lodówki, wypełniamy ją do połowy ciepłym mlekiem, wstrząsamy fiolką w celu wymieszania, wlewamy zawartość do naczynia z pozostałym mlekiem.

★ Odstawiamy do ukwaszenia.

Po 6-8 godzinach, gdy mleko będzie ścięte rozpoczynamy PRZYGOTOWANIE TWAROGU.

★ Przygotowujemy łaźnię wodną (=kąpiel wodną) czyli w dużym naczyniu wlewamy wodę, podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.

★ Na naczyniu stawiamy mniejsze z ukwaszonym mlekiem i podgrzewamy 3 minuty.

★ Zdejmujemy z naczynia.

★ Odstawiamy na 30-40 minut. W tym czasie oddzieli się serwatka (przezroczysty płyn)

★ Na gęste sito (lub durszlak wyściełany gazą, polecamy sita - dostępne u nas w sklepie Kameleona) przekładamy całą zawartość. W ten sposób oddzielimy serwatkę od twarogu.

Ser jest od razu gotowy do spożycia.

Spożywamy w ciągu 5 dni, przechowujemy w lodówce.

cc3df86f462cb6911469b8b3595dcc3df86f462cb6911469b8b3595d

MOŻLIWOŚCI UKWASZENIA MLEKA do twarogu:

  • w jogurtownicy
  • w thermomixie – zgodnie z instrukcją urządzenia
  • w garnku
  • w słoiku
  • w termosie niemetalowym
  • w każdym naczyniu z pokrywą.

W przypadku wykorzystana garnka / słoja / innego naczynia: po podgrzaniu do temp. 37'C i dodaniu zakwaski, naczynie szczelnie owijamy kocem lub ręcznikiem i odstawiamy w spokojne (bez przeciągów), ciepłe miejsce na 6-8 godzin.

Podczas zakwaszania - nie mieszamy.

DO PRZYGOTOWANIA TWAROGU potrzebne:

2 naczynia (garnki) - mniejszy i większy, sito lub durszlak

PRZYGOTOWANY TWARÓG

- można przechowywać do 5 dni w lodówce

Data ważności: 15/05/2025

11456134243

Opis

Kod producenta
4820148053838
Nazwa handlowa
zakwaska do twarogu ZAZKWASKI VIVO twaróg
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym
0.05
Przeznaczenie
do jogurtu

Na razie nie dodano żadnej recenzji.