

Startery Zakwaski to żywe kultury bakterii do domowego przygotowania jogurtu probiotycznego. Jogurty uzyskane za ich pomocą są wyjątkowo świeże i zawierają bardzo aktywną florę bakteryjną. Dzięki przygotowaniu w domu możemy mieć pewność, że jogurt zawiera żywe bakterie i jest wolny od wszelkich zbędnych dodatków, takich jak: mleko w proszku, barwniki, cukier czy zagęstniki. Zakwaski to propozycja dla osób zainteresowanych zdrowym i naturalnym odżywianiem.
Jogurt naturalny przygotowany z Zakwaski DO JOGURTU VIVO to najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Charakteryzuje się najwyższą świeżością i kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Przygotowany zgodnie z instrukcją nie zawiera mleka w proszku, zagęstników czy wzmacniaczy smaku, dzięki czemu mamy naturalny jogurt. Zakwaska DO JOGURTU VIVO polecana jest również do ukwaszenia napojów roślinnych.
Opakowania producenta to dwupaki, sprzedajemy pojedynczo - aby można było wypróbować wszystkie rodzaje.
Fiolki wkładamy czasami 2 różne do 1 opakowania, czasami fiolki wkładamy bez kartonika ale w opakowaniu zastępczym typu woreczek strunowy.
Do każdego zakupu jest załączona ulotka.
★ w trakcie zmiany sposobu odżywiania
★ dla chcących zadbać o prawidłową sylwetkę
★ przy zwiększonym wysiłku fizycznym
★ dla młodzieży, dorosłych, seniorów
★ w diecie codziennej
Składniki: maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium infantis.
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.
1 fiolka wystarcza na przygotowanie od 1 do 3 litrów jogurtu
(a każda przygotowana porcja jogurtu może nam posłużyć jako kolejny starter - do 5 cykli)
Zakwaski należy przechowywać w temperaturze +2 do +8'C
Możliwy okres transportu w temperaturze do +30'C wynosi do 10 dni.
1. PRZYGOTOWANIE MLEKA
Do przygotowania jogurtu używamy: mleka pasteryzowanego (krowiego, koziego lub roślinnego), świeżego czyli prosto od krowy (po wcześniejszym przegotowaniu czyli zagotowaniu do temp. 70-80'C), UHT (można, ale nie jest polecane)
Jeśli używamy mleko prosto od krowy - należy je przed rozpoczęciem przygotowania jogurtu zagotować aby pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.
Czasem również mleko pasteryzowane wymaga wcześniejszego zagotowania i ostudzenia.
Mleko UHT nie jest polecane, ale można je stosować. Nie trzeba wcześniej zagotowywać do 70-80'C
Jeśli używamy mleko roślinne - nie jest to wówczas jogurt, ale tak potocznie się go nazywa - możemy użyć mleka kupnego (z kartonika) lub wykonać je samodzielnie w domu (np. mleko migdałowe, kokosowe, sojowe).
Skład takiego mleka jest bardzo różny i z każdego tego typu napoju roślinnego możemy otrzymać produkt zbliżony w konsystencji do jogurtu mlecznego.
Jeśli w składzie mleka roślinnego nie ma cukru - należy wówczas go dodać, aby bakterie miały pożywkę. Dodaje się go (cukier/miód) po podgrzaniu mleka, przed dodaniem zakwaski.
2. PRZYGOTOWANIE JOGURTU
★ Przygotowujemy mleko, najlepiej 3,2%.
★ Ogrzewamy je do temperatury 37-42'C, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.
★ Wyjmujemy fiolkę z Zakwaską z lodówki, wypełniamy ją do połowy mlekiem o temp. 37-43'C, wstrząsamy fiolką w celu wymieszania, wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem.
★ Przygotowując jogurt w małej jogurtownicy o pojemności 1-1,5 litra - wystarczy nam 1/2 fiolki Zakwaski. Wówczas pierwszą porcję mieszamy w innym naczyniu niż buteleczka.
MOŻLIWOŚCI PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO JOGURTU:
W przypadku wykorzystana garnka / słoja / innego naczynia: po podgrzaniu, ostudzeniu mleka do temp. 37-42'C i dodaniu zakwaski, naczynie szczelnie owijamy kocem lub ręcznikiem i odstawiamy w spokojne (bez przeciągów), ciepłe miejsce na 8-10 godzin.
Podczas zakwaszania się jogurtu - nie mieszamy.
- ma aksamitną konsystencję
- można go przechowywać do 5-6 dni w lodówce
- jogurt można wykorzystać jako starter do kolejnego przygotowania jogurtu, wg zaleceń producenta - do 5 razy.
Data: 15/05/2025
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.