

ZAKWASKA TWARÓG
_____________
OPAKOWANIE PRODUCENCKIE zawiera 2 fiolki, sprzedajemy zakwaski zarówno w dwupakach (1 kartonik) jak i pojedynczo (pół kartonika).
Może się zdarzyć, że zakwaska będzie wysłana bez kartonika (ale zawsze z ulotką).
_____________
Dzięki tej zakwasce możemy przygotować ukwasić 1-3 litry mleka, które posłuży nam OD PRZYGOTOWANIA TWAROGU.
Uwaga - mleko podczas robienia twarogu musi mieć między 37 a 40'C (nie 42'C jak w przypadku jogurtów).
★ dieta codzienna
★ dla całej rodziny
Składniki: maltodekstryna, Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis, Streptococctus thermophilus
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.
1 fiolka wystarcza na ukwaszenie 1-3 litry mleka, które posłuży do przygotowania twarogu.
Zakwaski należy przechowywać w temperaturze +2 do +8'C
Możliwy okres transportu w temperaturze do +30'C wynosi do 10 dni.
Do przygotowania twarogu używamy:
mleka pasteryzowanego 3,2% lub mleka niepasteryzowanego (od rolnika)
2. PRZYGOTOWANIE
★ Podgrzewamy mleko do temperatury 37'C -40'C.
★ Wyjmujemy fiolkę z Zakwaską z lodówki, wypełniamy ją do połowy ciepłym mlekiem, wstrząsamy fiolką w celu wymieszania, wlewamy zawartość do naczynia z pozostałym mlekiem.
★ Odstawiamy do ukwaszenia.
★ Przygotowujemy łaźnię wodną (=kąpiel wodną) czyli w dużym naczyniu wlewamy wodę, podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.
★ Na naczyniu stawiamy mniejsze z ukwaszonym mlekiem i podgrzewamy 3 minuty.
★ Zdejmujemy z naczynia.
★ Odstawiamy na 30-40 minut. W tym czasie oddzieli się serwatka (przezroczysty płyn)
★ Na gęste sito (lub durszlak wyściełany gazą, polecamy sita - dostępne u nas w sklepie Kameleona) przekładamy całą zawartość. W ten sposób oddzielimy serwatkę od twarogu.
Ser jest od razu gotowy do spożycia.
Spożywamy w ciągu 5 dni, przechowujemy w lodówce.
MOŻLIWOŚCI UKWASZENIA MLEKA do twarogu:
W przypadku wykorzystana garnka / słoja / innego naczynia: po podgrzaniu do temp. 37'C i dodaniu zakwaski, naczynie szczelnie owijamy kocem lub ręcznikiem i odstawiamy w spokojne (bez przeciągów), ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
Podczas zakwaszania - nie mieszamy.
DO PRZYGOTOWANIA TWAROGU potrzebne:
2 naczynia (garnki) - mniejszy i większy, sito lub durszlak
- można przechowywać do 5 dni w lodówce
Data ważności: 15/05/2025
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.