Zakwaska VIVO DO KEFIRU kultury bakterii kefir domowy 1 sztuka (1 fiolka)

Zakwaska VIVO DO KEFIRU kultury bakterii kefir domowy 1 sztuka (1 fiolka)

8,99 zł
Brutto

Zakwaska DO KEFIRU  / mikroflora grzybków kefirowych do przygotowania domowego kefiru

1 fiolka 0,5 g

Przy pomocy tej zakwaski uzyskujemy KEFIR BEZ DODATKU CUKRU, ZAGĘSTNIKÓW, KONSERWANTÓW, mleka w proszku czy barwników.

Z tej zakwaski możemy uzyskać bardziej gęsty lub rzadszy kefir - zależnie od sposobu przygotowania.

Jeśli chcemy uzyskać gęstszy kefir - przygotujemy go wg przepisu na jogurt (poniżej).

Jeśli chcemy rzadszy kefir - uzyskamy dodając ZAKWASKĘ DO KEFIRU do mleka podgrzanego do ok. 22-28'C i odstawiamy do ukiszenia (bardziej szczegółowy opis również poniżej).

Opakowania producenta to dwupaki, sprzedajemy pojedynczo - aby można było wypróbować wszystkie rodzaje.

Fiolki wkładamy czasami 2 różne do 1 opakowania, czasami fiolki wkładamy bez kartonika ale w opakowaniu zastępczym typu woreczek strunowy.

Do każdego zakupu jest załączona ulotka.

CHARAKTERYSTYKA ZAKWASKI:

jako element diety odchudzającej

dla osób w każdym wieku, w codziennej diecie

dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat

dla seniorów

dla osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny

dla osób w trakcie leczenia chorób

dla osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji

Składniki: maltodekstryna, mikroflora grzybków kefirowych

Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

1 fiolka wystarcza na przygotowanie od 1 do 3 litrów kefiru

(a każda przygotowana porcja jogurtu może nam posłużyć jako kolejny starter - do 2-3 razy)

Zakwaski należy przechowywać w temperaturze +2 do +8'C

Możliwy okres transportu w temperaturze do +30'C wynosi do 10 dni.

JAK ZROBIĆ JOGURT DOMOWY (czyli kefir gęsty)

1. PRZYGOTOWANIE MLEKA

Do przygotowania jogurtu używamy: mleka pasteryzowanego (krowiego, koziego lub roślinnego), świeżego czyli prosto od krowy (po wcześniejszym przegotowaniu czyli zagotowaniu do temp. 70-80'C), UHT (można, ale nie jest polecane)

Jeśli używamy mleko prosto od krowy - należy je przed rozpoczęciem przygotowania jogurtu zagotować aby pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.

Czasem również mleko pasteryzowane wymaga wcześniejszego zagotowania i ostudzenia.

Mleko UHT nie jest polecane, ale można je stosować. Nie trzeba wcześniej zagotowywać do 70-80'C

Jeśli używamy mleko roślinne - nie jest to wówczas jogurt, ale tak potocznie się go nazywa - możemy użyć mleka kupnego (z kartonika) lub wykonać je samodzielnie w domu (np. mleko migdałowe, kokosowe, sojowe).

Skład takiego mleka jest bardzo różny i z każdego tego typu napoju roślinnego możemy otrzymać produkt zbliżony w konsystencji do jogurtu mlecznego.

Jeśli w składzie mleka roślinnego nie ma cukru - należy wówczas go dodać, aby bakterie miały pożywkę. Dodaje się go (cukier/miód) po podgrzaniu mleka, przed dodaniem zakwaski.

2. PRZYGOTOWANIE JOGURTU

★ Przygotowujemy mleko, najlepiej 3,2%.

★ Ogrzewamy je do temperatury 37-42'C, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.

★ Wyjmujemy fiolkę z Zakwaską z lodówki, wypełniamy ją do połowy mlekiem o temp. 37-43'C, wstrząsamy fiolką w celu wymieszania, wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem.

★ Przygotowując jogurt w małej jogurtownicy o pojemności 1-1,5 litra - wystarczy nam 1/2 fiolki Zakwaski. Wówczas pierwszą porcję mieszamy w innym naczyniu niż buteleczka.

JAK ZROBIĆ RZADSZY KEFIR

1. PRZYGOTOWANIE MLEKA

Do przygotowania jogurtu używamy: mleka pasteryzowanego (krowiego, koziego lub roślinnego), świeżego czyli prosto od krowy (po wcześniejszym przegotowaniu czyli zagotowaniu do temp. 70-80'C), UHT (można, ale nie jest polecane)

Jeśli używamy mleko prosto od krowy - należy je przed rozpoczęciem przygotowania jogurtu / kefiru zagotować aby pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.

Czasem również mleko pasteryzowane wymaga wcześniejszego zagotowania i ostudzenia.

Mleko UHT nie jest polecane, ale można je stosować. Nie trzeba wcześniej zagotowywać do 70-80'C

Jeśli używamy mleko roślinne - nie jest to wówczas jogurt, ale tak potocznie się go nazywa - możemy użyć mleka kupnego (z kartonika) lub wykonać je samodzielnie w domu (np. mleko migdałowe, kokosowe, sojowe).

Skład takiego mleka jest bardzo różny i z każdego tego typu napoju roślinnego możemy otrzymać produkt zbliżony w konsystencji do jogurtu mlecznego.

Jeśli w składzie mleka roślinnego nie ma cukru - należy wówczas go dodać, aby bakterie miały pożywkę. Dodaje się go (cukier/miód) po podgrzaniu mleka, przed dodaniem zakwaski.

2. PRZYGOTOWANIE KEFIRU

★ Przygotowujemy mleko 2 lub 3,2% (wg zaleceń producent najlepiej 2%)

★ Ogrzewamy je do temperatury pokojowej ok. 22-28'C.

★ Wyjmujemy fiolkę z Zakwaską z lodówki, wypełniamy ją do połowy mlekiem o temp. 22-28'C, wstrząsamy fiolką w celu wymieszania, wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem.

★ Naczynie szczelnie przykrywamy i odstawiamy do ukiszenia na 16-20 godzin w miejsce bez przeciągu. Dłuższe ukwaszenie będzie powodowało, że kefir będzie bardziej ostry, kwaśny.

★ Gotowy kefir (ok. pół szklanki) możemy użyć do wykonania kolejnego kefiru (do 2-3 razy), później należy wykorzystać nową fiolkę.

MOŻLIWOŚCI PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO JOGURTU:

  • w jogurtownicy (o przykładowej serojogurtownicy można przeczytać tutaj - Serojogurtownica Biovin)
  • w thermomixie – zgodnie z instrukcją urządzenia
  • w garnku
  • w słoiku
  • w termosie niemetalowym
  • w każdym naczyniu z pokrywą.

W przypadku wykorzystana garnka / słoja / innego naczynia: po podgrzaniu, ostudzeniu mleka do temp. 37-42'C i dodaniu zakwaski, naczynie szczelnie owijamy kocem lub ręcznikiem i odstawiamy w spokojne (bez przeciągów), ciepłe miejsce na 8-10 godzin.

ZAPRASZAM NA INNE moje AUKCJE w kategorii MEDYCYNA NATURALNA

W ofercie posiadamy również GRZYBEK TYBETAŃSKI - ziarno kefiru do przygotowania kefiru.

Data: 15/05/2025

13593813380

Opis

Kod producenta
żywe kultury bakterii do KEFIRU KEFIR
Nazwa handlowa
żywe kultury bakterii do JOGURTU
Przeznaczenie
do jogurtu

Na razie nie dodano żadnej recenzji.