


CZEPOTA PUSZYSTA
łac. Uncaria tomentosa
Zioło nazywane jest również Świętym Zielem Inków. Vilcacora to ziele o szerokim spektrum prozdrowotnym, przede wszystkim wzmacnia ODPORNOŚĆ.
Kilka słów o KOZIM PAZURZE:
Vilcacota to liana, która pnie się po innych drzewach. Jej główny pień jest całkowicie zdrewniały - ciemnobrązowy.
U nasady liści znajdują się zagięte bardzo charakterystyczne kolce – stąd hiszpańska nazwa vilcacory –czyli koci pazur (una de gato).
W ziołolecznictwie wykorzystuje się korę oraz korzeń, które pobudzają czynność UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO, ZWIĘKSZAJĄ ILOŚĆ KOMÓREK OBRONNYCH (fagocytów) od 10 do 20% oraz WYKAZUJĄ ZDOLNOŚĆ HAMOWANIA agregacji płytek krwi oraz oczyszcza organizm.
Liście zawierają cenne związki jak; triterpeny, katechiny, taniny, glikozydy, sterole, polifenole, flawonoidy, sole mineralne, mikro i makroelementy, witaminy oraz szereg innych składników.
★ przygotowanie "herbatki" i wypicie (tak na prawdę jest to odwar) - 1-2 łyżki ziela zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamydo wrzenia, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Odcedzamy, studzimy.
Na smaku można dodać sok z cytryny, limonki lub / i miód.
★ NAPAR (ODWAR) / HERBATKA: 2-3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem 1 filiżanka / szklanka (ok. 250ml).
Opakowanie: 200 gramów / duże opakowanie
Pochodzenie: Ameryka Środkowa
Pakowanie: opakowanie doypack ze struną (można wielokrotnie otwierać i zamykać torebkę, opakowanie można postawić)
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.