











Miłorząb japoński jest wysokim drzewem rosnącym do 40m. Pochodzi z Chin, gdzie występuje w stanie dzikim. Jest to bardzo stary gatunek, reprezentuje rośliny, które żyły w erze mezozoicznej. W Europie Miłorząb pojawił się w XVIII wieku. Surowcem zielarskim miłorzębu jest liść, który zawiera laktony diterpenowe (ginkgolidy A, B, C). laktony seskwiterpenowe, monoterpeny, steroidy, flawonoidy oraz charakterystyczne dla tego gatunku: biflawonoidy, pochodne katechiny, proantocyjanidy, kwasy tłuszczowe, lip[idy, kwasy alifatyczne i hydroksykwasy oraz ginol, ginon i kwas ginkogolowy.
DZIAŁANIE MIŁORZĘBU JAPOŃSKIEGO:
W objawach demencji
Przeciw utlenianiu
Przeciw niewydolności krążenia
Na centralny układ nerwowy
W chorobach nerwu wzrokowego
- działanie ochronne na układ nerwowy
- spowolnienie starzenia się tkanki nerwowej - co wiąże się z poprawą pamięci, szczególnie u ludzi w starszym wieku
- rozszerzenie obwodowych naczyń krwionośnych
- zmniejszenie lepkości krwi
- usprawnienie krążenia obwodowego
- pomocny przy bólach i zawrotach głowy
- stosowany przy osłabieniu słuchu, zaburzeniach koncentracji
- stosowany przy depresjach psychicznych, stanach lękowych
- pomocny w obniżonej wydolności intelektualnej
- używa się również w leczeniu miażdżycy, cukrzycy i chorobach po zawałach mózgowych
- stosowany z leczeniu chorób naczyń krwionośnych tj. zapalenie naczyń, zaburzenia neurologiczne, nerwice naczyniowe i pourazowe
- stosowany w chorobie Alzheimera
Opakowanie: 50 gramów
Pochodzenie: Polska
Czas parzenia: 15-20 minut pod przykryciem
Aby otrzymać zdrową herbatę z miłorzębu dwuklapowego (japońskiego) należy zalać gorącą wodą łyżkę liści tej rośliny i parzyć ok. 15-20 minut pod przykryciem. Odcedzamy.
Pijemy: 1 szklanka naparu 1-2 razy dziennie
Pakowanie: torebka Doypack z etykietą (jak na zdjęciu)
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.