















łac. Echinacea pupurea
Kilka słów o JEŻÓWCE:
To roślina wieloletnie dorastająca do 60 - 180 cm, występująca i uprawiana w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Surowcem zielarskim jest ziele jak i korzeń (na tej aukcji dostępne ziele).
Zioło znane było już w XVIII wieku i stosowane było przez Indian do leczenia skutków ukąszeń przez węże, trudno gojących się ran i stanów podgorączkowych. Spopularyzowane zostało w XIX wieku a w XX trafiło do Europy.
Ziele jeżówki zawiera pochodne kwasu kawowego, flawonoidy, polisacharydy, niewielkie ilości olejków, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy i sile mineralne.
★ przygotowanie "herbatki" i wypicie (tak na prawdę jest to odwar) - 1 łyżkę ziela zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut. Przecedzamy. W czasie przeziębienia - pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance ciepłego napoju.
★ przygotowanie płynu do okładów / przemywania - przygotowujemy odwar (jak do picia), i stosujemy zewnętrznie w formie okładów na trudno gojące się rany, egzemy, wypryski skórne lub przemywany trudnogojące się rany.
★ do zrobienia nalewki i picia w przypadku grypy, przeziębienia, osłabienia, wyczerpania.
NALEWKA Z JEŻÓWKI - przepis:
100 gramów ziela zalewamy 500 ml wódki (40%) / Trzymamy 2 tygodnie w ciepłym miejscu, codziennie najlepiej potrząsamy / Zlewamy (filtrując), pijemy po 2-5 ml co 2-3 godziny w przypadku grypy, przeziębienia.
★ NAPAR (ODWAR) / HERBATKA: 1-3 filiżanki naparu (odwaru) w czasie grypy / przeziębienia. Najlepiej zacząć pić jeżówkę jak przeziębienie się dopiero zaczyna - bardzo często przeziębienie wówczas ustępuje. Profilaktycznie - przez 2 tygodnie, następnie zrobić 3 tygodnie przerwy.
★ do okładów - wg potrzeb
★ nalewka - 2-5 ml co 2-3 godziny w czasie choroby
Opakowanie: 50 gramów
Zbiór: 2020
Pochodzenie: Polska
Pakowanie: opakowanie doypack ze struną (można wielokrotnie otwierać i zamykać torebkę, opakowanie można postawić)
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.