

Sideritis scardica
Producent: Nanga
Forma: ziele cięte
Pojemność: 50 g
Kraj pochodzenia: Macedonia
Skład: Ziele gojnika 100%
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zalecany sposób użycia: Napar: 1-2 łyżeczki rozdrobnionego suszu zalać wrzącą wodą i parzyć 10 minut pod przykryciem. Można dodać miód i sok z cytryny.
Przeciwwskazania: Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Gojnik (Sideritis scardica) – ziele należące do rodziny jasnotowatych, wytwarzające żółto-zielone kwiaty podobne do kłosów. Roślinę tą można spotkać wyłącznie na obszarach górskich powyżej 1000 m n.p.m., między innymi na Bałkanach, na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Surowcem zielarskim jest cała nadziemna część rośliny, zawierająca takie substancje aktywne, jak: flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy fenolowe, fitosterole, garbniki oraz kumaryny. Napar z gojnika to tradycyjny napój ziołowy mieszkańców krajów bałkańskich, zwany także herbatką górską. Ludność tych rejonów ceniła go za właściwości prozdrowotne oraz afrodyzjakalne. W starożytności gojnik stosowany był jako środek przyśpieszający gojenie się ran – stąd wzięła się jego nazwa. Obecnie wiadomo, że jest to roślina wzmacniająca naturalną odporność organizmu, wspomagająca prawidłowe trawienie, działająca rozkurczowo. Warto zastosować ją szczególnie w okresach narażenia na infekcje oraz w przypadku osłabienia układu pokarmowego.
Właściwości prozdrowotne:
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.