

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) – niewielka roślina o pierzastodzielnym ulistnieniu oraz licznych, drobnych kwiatach zebranych w wiechowate kwiatostany. Można spotkać ją na łąkach, polach i przy drogach. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, część Azji oraz Afryka Północna. Surowcem zielarskim jest ziele oraz korzeń bylicy. Ziele zawiera w sobie takie składniki bioaktywne, jak: olejek eteryczny (a w nim: cyneol i tujon), inulinę, chalkony, gorycze, triterpeny, pochodne kumaryny, flawonoidy, garbniki oraz żywice. W kulturze Słowian bylica miała istotne znaczenie w wierzeniach i rytuałach. Znajdowała zastosowanie również w kuchni. Jej młode pędy stanowiły przyprawę o intensywnym aromacie i nieco gorzkim smaku. Obecnie bylica uznawana jest przez wielu za chwast, ale w zielarstwie wciąż jest cenionym surowcem. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego oraz wywiera korzystny wpływ na wątrobę. Ponadto napar lub nalewka z bylicy pomaga uspokoić ciało i umysł oraz ułatwia zasypianie. Warto sięgać po nią w przypadku ciężkości po posiłku oraz w okresie podwyższonego napięcia nerwowego.
Skład:
Zalecany sposób użycia:
Sposób przechowywania:
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w trakcie ciąży i laktacji.
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.