

MAK NIEBIESKI - dodatek do wypieku świątecznych ciast.
Znana roślina uprawna o pięknych kwiatach w czerwonych odcieniach, z której po przekwitnięciu zostają owoce – jajowate torebki długości do 6 – 6 cm zwane makówkami. Makówki zawierają nieszkodliwe nasiona maku o przyjemnym orzechowym smaku.
Mak jest wykorzystywany w polskim cukiernictwie i w kuchni od pokoleń - używany do słodkich farszy, do ciast, tortów, deserów, bułeczek, rogalików, drożdżówek oraz tradycyjnej potrawy wigilijnej - kutii. Dzięki swoim walorom smakowym oraz intensywnym aromatom również idealnie sprawdzi się jako posypka do słonych wypieków- bajgli, bułek, obwarzanków oraz chleba.
Przepis na masę makową z bakaliami: opakowanie maku Helcom 200 g wsypać do garnka, zalać szklanką wody i szklanką mleka, podgrzać na niedużym ogniu ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia, zmielić w blenderze. Do masy dodać miód, płatki migdałów, pokruszone orzechy, aromat waniliowy oraz ulubione suszone owoce.
Ciekawostka: czy wiecie, że już w 1400 r.p.n.e czczono na Krecie boginię maku?
ziarna maku niebieskiego 100%.
Składniki mineralne w 100 g produktu (Wapń 1266 mg, Magnez 458 mg).
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, dwutlenek siarki, orzechy, sezam, soję i dwutlenek siarki.
Wartość odżywcza w 100 g produktu Wartość energetyczna 2524 kJ/ 609 kcal Tłuszcz 43,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g Węglowodany 25,0 g w tym cukry 1,4 g Błonnik 21,0 g Białko 20,0 g Sól 0,02 g
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.