


Melasa trzcinowa jest produktem ubocznym produkcji cukru. Słodkie kryształki oddziela się od melasy poprzez krystalizację i wirowanie. Masa stopniowo zawiera coraz mniej cukru, stając się coraz gęstsza i coraz mniej słodka. Końcowy produkt tego procesu, melasa, przypomina konsystencją syrop.
Melasę pozyskuje się głównie z buraków (tzw. melasa buraczana) i trzciny cukrowej (tzw. melasa trzcinowa), ale nie są to jedyne możliwości. Równie cenna jest ta pozyskana z mączki chleba świętojańskiego, czyli karobu (melasa karobowa), jak i melasa z granatu. Ze względu na zawartość cukru wyróżnia się kilka rodzajów melasy.
Melasy trzcinowej możemy używać do:
- jako dodatek do wypieków: ciast, ciasteczek, słodkich bułek, drożdżówek – dzięki melasie staną się chrupiące i będą miały piękną, ciemnozłotą barwę,
- do słodzenia dżemów, herbaty, kawy, kakao oraz smoothies,
- jako smarowidło na kanapki,
- nadzienie do naleśników,
- dodatek do jaglanek, owsianek, ryżowianek,
- dodatek do marynat zamiast miodu.
Racjonalne spożywanie przynosi wiele korzyści dla organizmu, a niektóre z nich to:
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.