

Piernik bezglutenowy marki Celiko to ciasto przeznaczone dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, ale chcą cieszyć się tradycyjnym, korzennym smakiem piernika. Produkt jest przygotowany z myślą o diecie bezglutenowej, co oznacza, że w jego składzie nie znajdziemy pszenicy ani innych zbóż zawierających gluten.
✔︎ Produkt bezglutenowy
✔︎ Odpowiedni dla wegan i wegetarian
✔︎ Szybki i łatwy w przygotowani
Składniki:
cukier, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, węglany sodu: substancja spulchniająca, sól, aromat.
Może zawierać: soję, mleko i ich produkty pochodne.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Sposób przechowywania:
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia:
Polska
______________________________________________
Składniki:
Wykonanie:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać zamiennik jajek, napój lub wodę i miksować ok. 2 minuty
- Dodać olej i miksować jeszcze ok. 2 minuty. Masę wylać do foremki (keksówki) 11 x 20 cm i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika. Piec ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka)
- Wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzony piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi oraz polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Składniki:
Na placki:
Na krem:
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Następnie dodać przesianą przez sito mieszankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wodę, olej i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Ciasto nabrać chochelką i rozprowadzić po całej patelni. Smażyć z dwóch stron tak jak naleśniki. Z jednego opakowania mieszanki przy smażeniu na patelni o średnicy 20 cm wyjdzie około 8 szt.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodawać małymi porcjami masło i ubijać mikserem. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Krążki ciasta układać na płaskim talerzu i przekładać kremem. Wierzch tortu posypać cukrem cynamonowym i orzechami lub polać polewą czekoladową.
Składniki:
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i ułożyć na dnie foremki (tortownicy o średnicy 20 cm). Zawartość torebki z koncentratem cista wsypać do naczynia , dodać jaja, wodę i miksować ok. 2 min. Dodać olej i miksować jeszcze ok. 2 min. Masę wlać do foremki (na jabłka) i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C. Piec ok. 45 min ( do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić na kratce.
Śnieżynkę przygotować wg. sposobu przygotowania podanego na opakowaniu i wyłożyć na ciasto. Całość posypać wg. upodobania cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.