


1KG / 1000G
Słonecznik zwyczajny z rodziny astrowatych wywodzi się z Ameryki, skąd do Europy i Azji przybył w XVI wieku stając się jedną z najchętniej uprawianych współcześnie roślin użytkowych. Nazwa rośliny odwołuje się do charakterystycznego kształtu jego kwiatów przypominających rozbłyskujące słońce i zabarwionych na intensywne odcienie żółci i pomarańczu, które to kwiaty przez cały dzień zwrócone są w kierunku słońca. Swoje uznanie słonecznik zyskał jednak nie tyle ze względu na walory dekoracyjne, lecz z powodu wysokiej zawartości tłuszczu w swoich nasionach i możliwość uniwersalnego zastosowania w gospodarce. Uprawiany jest jako warzywo jadalne, wykorzystywany do produkcji oleju, margaryn oraz tłuszczów technicznych.
Nasiona słonecznika kryją w sobie dużo dobrych substancji. Zawierają witaminy A, B oraz D, cynk, potas, wapń i żelazo. Są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne w diecie każdego człowieka.
Zastosowanie
Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.Kraj pochodzenia: Mołdawia
Właściwości:
Szerokie zastosowania spożywcze nasion słonecznika łączą przyjemne ‒ smak i ciekawą konsystencją ‒ z pożytecznym ‒ paliwem dla organizmu. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒ przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności. Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia.
Słonecznik łuskany jest źródłem między innymi cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Powinni go jeść przede wszystkim miłośnicy zdrowych przekąsek, wegetarianie i łasuchy ‒ ze względu na wysoką zawartość białka, będącego źródłem energii i budulcem mięśni. Poza walorami odżywczymi ogromną zaletą słonecznika jest jego niska cena.
Opis
Na razie nie dodano żadnej recenzji.