



Skórka pomarańczowa Bakalland to produkt, który znany jest od starożytności. Już wiele wieków temu zauważono, że kandyzowana skórka pomarańczy nie tylko charakteryzuje się sporą ilością prozdrowotnych właściwości, ale także świetnie smakuje. W XIV i XV wieku skórka pomarańczy była uznawana za elegancki i drogi prezent. Była też jednym z ciekawszych rodzajów słodyczy. Obecnie proces kandyzowania skórki pomarańczy podzielony jest na kilka etapów. Pierwszym z nich jest dokładne umycie i obranie owoców. Następnie skórka jest krótko gotowana i wielokrotnie odsączana. Kolejnym etapem jest kilkukrotne gotowanie jej w różnych syropach. Ostatnim krokiem jest obtoczenie skórki w granulowanym cukrze – ten krok zapewnia to, że skórka nie będzie się do siebie przyklejać. Jeśli zastanawiasz się do czego wykorzystać skórkę pomarańczy, to jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jednym z najbardziej popularnych użyć tego produktu są oczywiście pączki i umieszczenie skórki na lukrze. Taki deser jest w Polsce kojarzony z tłustym czwartkiem, ale pączki z takim dodatkiem można zrobić lub kupić przez cały rok. Skórka pomarańczowa świetnie komponuje się również z takimi tradycyjnymi ciastami jak: sernik, keks czy piernik. Wykorzystuje się ją również jako posypkę do lodów. Dodawanie jej do słodkich potraw to jedna strona medalu, a po drugiej są potrawy słone, z którymi także doskonale się łączy. Możesz zastosować ją do dań z mięsem (np. wołowiny), rybami, owocami morza oraz jako składnik sałatek i sosów.
Skórka pomarańczowa- naturalne źródło błonnika pokarmowego.
Skórka pomarańczowa Bakalland to skarmelizowana skórka owoców z rodziny cytrusowych. Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Pomarańcza jest jednocześnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji. Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.
Składniki:
Skórka pomarańczowa (49%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki
Wartości odżywcze:
W 100 g produktu:
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, mleko, soję oraz sezam.
Dane producenta/dystrybutora:
BAKALLAND S.A., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa
data ważnosci 10/2025
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.