

Orzechy makadamia to źródło potasu, fosforu, żelaza, witamin: PP, B6, a także bogactwo manganu i miedzi. Spożywane są na surowo lub w mieszankach bakaliowych. Mogą być wykorzystane do wypieków, kremów do tortów lub jako ciekawy dodatek do sałatki. Olej z orzechów wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków.
Orzechy makadamia Bakalland to bardzo zdrowe i egzotyczne orzechy, które już teraz możesz wprowadzić do swojej diety. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, a przede wszystkim cechują się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych. Naturalnie występuję w Australii, gdzie rosną dziko, jednak dużą popularność zdobyły na Hawajach i Afryce Południowej, gdzie są uprawiane na większą skalę. Ciekawostką o orzechach makadamia jest to, że mają bardzo twardą skorupę – twardszą nawet od kokosa.
Aby je rozłupać, potrzeba specjalnych narzędzi. To właśnie dlatego najczęściej sprzedaje je się w formie łuskanej. Orzechy makadamia rosną na wysokich (nawet 20 metrowych) drzewach. Jednak zanim na drzewach pojawią się te bakalie, może minąć nawet i 10 lat.
Same zbiory odbywają się kilka razy do roku i polegają na otrząsaniu rośliny i zbieraniu opadłych orzechów. Smak orzechów makadamia jest bardzo przyjemny i zawiera maślane nuty, co sprawia, że idealnie pasuje do deserów oraz kremów, a także słodkich śniadań takich jak owsianki, granole czy musli.
Te walory smakowe powodują również to, że chętnie sięgamy po nie jako po zdrową i sycącą przekąskę. Bakalie te świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, doskonale łączą się czekoladą, dlatego warto wzbogacić o nie smak brownie. Dobrym pomysłem jest także dorzucenie garści orzechów do chlebka bananowego lub dodanie ich do lodów w formie posypki. Możesz wykorzystać je również w daniach wytrawnych np. jako chrupiący element do makaronów, sałatek czy desek serów.
Orzechy makadamia łuskane
Wartość odżywcza produktu/ Nutrition values of the product Na/ Per 100 g Na porcję/ Per serving 25 g %RWS* w porcji/ RI* per serving 25 g
Wartość energetyczna/ Energy value 2688 kJ/ 653 kcal 672 kJ/ 163 kcal 8%
Tłuszcz/ Fat 65 g 16 g 23% w tym kwasy tłuszczowe nasycone/ of which saturates 11 g 2,8 g 14% w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone/ of which monounsaturated 52 g 13 g - w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone/ of which poly-unsaturated 1,2 g 0,3 g -
Węglowodany/ Carbohydrate 4,8 g 1,2 g 0% w tym cukry/ of which sugars 4,8 g 1,2 g 1%
Błonnik/ Fibre 9,6 g 2,4 g
Białko/ Protein 8,0 g 2,0 g 4% Sól/ Salt 0,01 g 0 g 0% * RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)/ * RI - Reference intake for an average adult (8400 kJ/ 2000 kcal)
Alergeny: Wykluczona grupa użytkowników: osoby z nietolerancją na zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, orzechy, mleko, soję oraz nasiona sezamu.
Warunki przechowywania: Przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych, bez obcych zapachów, szkodników i ich pozostałości
Opis
Ostatnio przeglądane
Na razie nie dodano żadnej recenzji.